Haberler:

E-bültenlere abone olmak için adınız soyadınız ve e-mail adresinizi yazın.




3D CAD/CAM TECHNOLOGY Genel Müdürü  Sayın Cenk TÜRKMEN,

Yazılım Sektörünü değerlendirdi...

 

'' YAZILIM PROGRAMLARINDA LİSANSSIZ KULLANIMIN MUTLAKA ÖNÜNE GEÇİLMELİ '' 

Kalıp Dünyası  :  Sayın Cenk Türkmen Bize Firmanız hakkında bilgi verirmisiniz?

Cenk Türkmen : Şirketimiz 3D CAD/CAM Technology 1993 yılında kurulmuş olup CAD/CAM/CAE sektöründe faaliyet göstermektedir. Şirketimiz üretim ve tasarım programları satışı, danışmanlığı, tasarımı ve sektörel çözümleri ile yeni teknolojileri üreticilerin hizmetine sunma hedefindedir. Şirletimizin bir diğer farkı ise bu konuda Türkiye marketinde ilk firmalardan biri olması ve bu zamana kadar sektöre pek çok CAD/CAM uzmanı meslektaş çıkarmasıdır. Yani bu sektörün okuluyuz da diyebiliriz.

Kalıp Dünyası:  CAD/CAM sektörü içindeki yeriniz nedir?

Cenk Türkmen : CAD/CAM sektöründeki yerimiz, istatistiki araştırmalarımıza göre Türkiye marketinin yaklaşık %30' u diyebiliriz. Bu tabi genel bir orandır. Üretim sektöründeki uzmanlığa göre değişmektedir. Örneğin ayakkabı ve ökçe sanayinde sistemlerimizin kullanım oranı  %60 larda iken, bu oran beyaz eşya sektöründe, otomotivde ve diğer platformlarda değişiyor. Fakat bu sadece bildiğimiz. Hedefimiz 2006 yılında farklı bir teknoloji ile markete odaklanmaktır. 2006 yılının marketinin hazırlıklarını 2005 yılı başından beri yapıyoruz. CAD sektörüne çok iddialı HI-TECH ürünler getirdik.

Kalıp Dünyası : Müessilliğini yaptığınız ürünler birbirini destekler tarzda mı? yoksa farklı alanlara mı hitap etmekte?

Cenk Türkmen : Müessilliğini yaptığımız ürünler ağırlıklı olarak makina, mekanik ve kalıpçılık sektörüne yönelik. Bunlarda alt sektör olarak; plastik, sac döküm, dövme, alüminyum ext., ayakkabı taban ve ökçe, kuyumculuk ve eş zamanlı makina imalatı olarak söyleyebiliriz.

Kalıp Dünyası : Eğitim çalışmalarınız ne boyutta, eğitim kurumları ile iş birliğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Cenk Türkmen : Daha önce de bahsettiğim gibi biz bu sektörün okuluyuz. Eğitim çalışmalarımız firmamızda zaten telepler çerçevesinde verilmektedir.  Firma eğitimlerimiz ve özel kurslarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. 1 ila 3 aylık eğitimlerimizden firmalar son derece memnun. Markette bu sürelerde ciddi eğitim veren tek firmayız ve bence bu süre de az. Piyasada ciddi ve profesyonel CAD/CAM programcıları bulmak zor, biz bu boşluğu kapatmak istiyoruz. Eğitim kurumlarımızın yeterli olamadıklarını bildiğimiz ve bu açığı farkettiğimiz için eğitim çalışmalarına başladık. Halbu ki 1997 yılından beri çoğu meslek liselerine ve üniversitelere CAD/CAM sistemleri hibe etmiştik.  Fakat ne yazık ki bu yazılımların ve lisansların akıbeti konusunda eğitimciler suskun. Son aylarda diğer meslektaşlarımız olan firmalar bu okullara ürün vermekte. Bu ürünler zaten yıllar önce firmamız tarafından verilmişti daha doğrusu hibe edilmişti. Bu konu hakkında fazla yorum yapmak istemiyorum.  Bazı meslek liselerine bu teknolojiyi ilk veren firma olarak ufak dao lsa takdir alamamamız beni son derece üzüyor.

Kalıp Dünyası: Firmanız fuarlara ne kadar önem veriyor değerlendirir misiniz?

Cenk Türkmen : Firmamız fuarlara son bir-iki yıldır katılmıyor. Daha çok yurtdışı fuarlara katılıyoruz. Yurtdışındaki fuarlar daha ciddi ve gerçek, son kullanıcıya ulaşılabilecek tarzda fuarlar. Ülkemizde son yıllarda CAD/CAM ve Teknoloji fuarı yok. CNC ve Takım tezgahları fuarları düzenleniyor fakat bu fuarlar da belli başlı Tezgah tanıtımcıları veya dernek üyesi firmalardan ibaret. Yenilikçi ve reformcu firmaların önü kesiliyor. Biz 13 yıllık bir firma olarak teknolojik fuarları ülkemizde görene kadar sektörümüzün dışına taşmış fuarlara kaltılmak istemiyoruz. Bu konu yanlış anlaşılmasın, CAD/CAM ve CNC teknolojileri bir bütün ama sektörümüz sadece bundan ibaret değil. Neden SOFTOOL veya EUROMOLD fuarları gibi içeriği ve teknolojisi zengin fuarlar bizde de olmasın.

Kalıp Dünyası : Lisanssız kullanım ve bu tür kullanıcıların bilinçlendirilmesi konusunda bir çalışmanız var mı?

Cenk Türkmen : Sektörümüzde LİSANSSIZ KULLANIMIN önüne geçilmesi ve sorunların aşılması, firmaların bu konuda bilinçlenmesiyle aşılır. Özellikle lisans kullanımı önemli. Halen marketimizin %60' ı lisanssız yazılım kullanmakta ve bu oran da oldukça fazla. Biz 3D CAD/CAM olarak bir süredir ciddi yaptırımlar uygulamaktayız. Tespit ettiğimiz bazı firmalar halen lisanssız kullanıma devam etmektedir. Son kanunlara göre ciddi yaptırımlar için başlattığımız çalışmalarımız avukatlarımız ve savcılık tarafından tamamlandı. Bu konuda öncü olmak istiyorduk ve olduk da. Diğer meslettaşlarımızın da bu konuya önem vermelerini istiyoruz. Fakat halen bazı firmalar bu konun ciddiyetinin farkında değil. Biz doğru olanı yapıyoruz. Korsan kullanım ve dağıtıma karşı mücadelemizi sürdürüyoruz ve buna devam edeceğiz.

Kalıp Dünyası : Lisanssız kullanımda yeni çıkan kanun maddelerinden birkaç tanesini bize açıklar mısınız?

Cenk Türkmen : Elbette. Resmi gazetede yayımlanan birkaç maddeyi size açıklayayım: Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda yapılan son değişiklikler 12 Mart 2004 tarihinde Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Fikir ve Sanat Eserleri Knunu' na göre korsan yazılım kullanılması, kopyalanması veya satışa sunulması halinde uygulanacak cezalar şu şekilde düzenlenmiştir: 150.000 YTL' ye kadar ağır para cezası, 4 yıla kadar paraya çevirilmeksizin ağır hapis, 3 yıla kadar meslek ve ticaretten men ve korsan yazılım yüklü bilgisayarlara el konulması. Bunlar sadece bazıları.

Kalıp Dünyası : Sizce lisans neden önemli?

Cenk Türkmen : Lisanslı yazılım kullanmamız için tam 10 sebebbimiz var. Bunları açıklamam gerekirse şöyle sıralayabilirim: Dört yıla kadar olan ağır hapis cezasından korunursunuz; 150.000 YTL ye kadar olan ağır para cezaları sizi hiçbir şekilde etkilemez; korsan yazılım kullanıp adları basında yer alan kişiler gibi prestij kaybına uğramazsınız; korsan yazılımların beraberinde getirebileceği virüsler, bozuk diskler ve hatalı yazılımlar gibi faktörlerden etkilenmezsiniz; yeterli bir dökümantasyonla çalışmalarınızı sürdürürsünüz;  kullandığınız yazılımların yeni sürümlerini çok daha uygun maliyetlerle temin edebilirsiniz; yazılım sektörünün yeni yazılımlarını daha düşük maliyetlerle geliştirmesine ve sunmasına katkı sağlarsınız; sektörün gelişmesine paralel olarak yeni istihdam olanaklarının yaratılmasında pay sahibi olursunuz; kayıtdışı ekonominin büyümesini engelleyerek vergi gelirinin artmasına yardımcı olursunuz; ülkemizin yazılım telif hakları konusunda çağdaş ülkeler seviyesine yükselmesine  katkıda bulunursunuz.

Kalıp Dünyası : Kopya yazılımları kullananları ne gibi sorunlar beklemekte?

Cenk Türkmen : Virüsler, hatalı diskler, hatalı ve matematiği bozulmuş bir yazılım, yetersiz dökümantasyon, teknik destekten yoksun kalmak ve yeni sürümlere yükselme olanağına sahip olamamak. Bu bahsettiklerime bağlı olarak da; üretimin problemli olması ve personel tutamama gibi sorunları beraberinde getirir.  Eğer kopya yazılımlar satın alınır ve kullanılırsa sadece yazılım geliştiricinin haklarını çiğnemekle kalmaz tüm endüstriye de zarar vermiş olursunuz.  Yazılım üreticileri bilgisayarlarımızda kullandığımız, hayatımızı çok kolaylaştıran programları geliştirmek için zaman, para ve emek harcamaktadırlar. Yatırım ve emeklerin ürünü olan yazılımların bedellerini onlara değil de kopya yazılım satanlara akıttığımızda ise yeni ürünlerin geliştirilmesi için gereken kaynağı kurutmuş olursunuz. Oysa yeni programlar yaratmak için , yazılım geliştiricilerin bu kaynağa gereksinimleri vardır.  Kopya bir bilgisayar yazılımı aldığımızda harcadığımız para doğrudan yazılım korsanının cebine gider. Dolayısıyla yazılımın gerçek üreticisi hakkını alamaz ve mağdur durumda kalır. Son yıllarda sizce neden yeni CAD veya CAM yazılımı dünya marketine sürülmüyor?

Kalıp Dünyası : Firmanızın bundan sonraki hedefleri nelerdir?

Cenk Türkmen : İlk önce hedefimiz daha büyümek. Yeni teknolojileri markete sokmak için elimizden geleni yapıyoruz ve bu konuda öncülük yapan ülkeleri araştırıyoruz. İlerleyen zamanlarda marketimize reform getirebilecek bir çalışma yapmak üzereyiz. Bunu bekleyip hepimiz göreceğiz. Şu anda bu kanuda fazla açıklama yapmak istemiyorum.




CAD / CAM Yazılım Dayanışma Grubu Oluşturuldu..   ( Y D K B  )


CAD/CAM Sektöründe TİAD Derneği Yönetim Kurulu üyesi Sayın Erdal Gamsız ( SES 3000 )’ın öncülüğünde 18 Ekim 2005 günü başlatılan birliktelik kurma çalışmaları 23 Mart 2006 ‘te TİAD Derneği seminer salonunda gerçekleşen toplantı ile şekillendi. Daha önce tesis edilen Geçici Yürütme Kurulu olarak yaptığı araştırmalar doğrultusunda TİAD Derneği bünyesinde oluşturulan grubun yapısı,hukuki kimliği konularının detaylı olarak görüşüldüğü toplantıya , Cenk TÜRKMEN ( 3D CAD/CAM), Cuma ÇİÇEK (ALTAR ve SAYISAL GRAFİK – Bülent GÖRÜCÜ’yü vekaleten) Turgay OĞUŞ (ÇAĞ CAD/CAM) Turan AYDIN ve Mesut KAYA (DEMA 3000), M.Tuncer ÜNAL (MEGA ELEKTRONİK), Tahir ŞAHİN ( NUMERİK KONTROL GRUP), Erdal GAMSIZ (SES 3000) Mustafa ERTEN (UMTAŞ)’ın yanı sıra TİAD Derneği Genel Sekreteri Özkan YÜCEL katıldı.

 

Toplantı esnasında tüm katılımcılara neden bir dayanışma grubunun kurulması gerektiği, şimdiye kadar yapılan toplantılarda neler yapıldığı ve varılan sonuçlar bir sunum ile anlatıldı. Daha önce tarifleri yapılan modellerde tekrar tanıtılarak geçici yürütme kurulu tarafından seçilmiş olan ve maliyet/performans açısından öne çıkan ‘‘ TİAD Derneği içerisinde bir çalışma grubu oluşturma modeli ’’ ile yola devam kararı tüm katılımcıların oy birliği ile kabul edildi. Ayrıca yapılan oylama ile geçici yürütme kurulunun bazı değişikliklerle devamına karar verildi. Buna göre oluşan yeni yürütme kurulu şu şekilde seçildi: 3DCAD/CAM –Cenk TÜRKMEN ÇAĞ CAD/CAM Turgay OĞUŞ DEMA3000 - TuranAYDIN INFORMATİK - Mustafa CERAN NUMERIK KONTROL GRUP – Erhan KOSOVA SES3000- Erdal GAMSIZ UMTAŞ - Mustafa ERTEN  Yedek: MEGAELEKTRONIK - M.Tuncer UNAL.

İlk Günden Korsan Yazılımlarına Son Verilmesi...

Grup Yönetim Kuruluna Başkanlık eden Erdal Gamsız,yazılım sektöründe kaçak kullanımın yüzde 70’lere varan oranlarda olduğunu tahmin ettiklerini ve ilk hedeflerinin korsan (crack) yazılım ile mücadele olacağını açıkladı. Oluşacak bu grubla aynı zamanda sektörü bilinçlendirmek, pazarı büyütmek, daha sağlıklı ve ilkeli çalışma hedeflediklerini belirtti.

Haksız rekabeti engellemek, lisanslı kullanıcıların hakkını savunmak, kayıt dışı ekonomiye engel olmak vb. için yapılacak tek ve en etkili yollardan biri distribütör firmaların (hem CAD/CAM hem de CNC Takım Tezgahı Satıcısı) bilgi ve çalışmalarını birleştirmesi ve KORSAN’a karşı birlik olarak hareket etmeleri gerekli tedbirleri en kısa sürede alınması olarak gördüklerini ifade eden Sayın Gamsız,tüm yazılım şirketlerini bu gruba katılmaya davet etti.

TİAD Derneği içersinde bir çalışma Grubu oluşturma modelinin benimsenmesi aynı zamanda Gruba katılmak isteyenlerin TİAD üyesi olma zorunluluğunu da beraberinde getirmekte.

Alınan bilgilere göre,TİAD CAD/CAM alt çalışma grubu yürütme kurulunun birinci toplantısı 18 nisan 2006 tarihinde yapılacak. TT magazin dergisi olarak bu yeni oluşumun sektöre ve destek veren tüm firmalara hayırlı olmasını diliyoruz.

 

3D CAD/CAM' dan Firmalara Destek ...                                                                                                                                       

3D CAD/CAM Technology Ltd., 1993 yılından bu yana bilgisayar destekli tasarım ve üretim alanında deneyimli uzman kadrosu ile faaliyet alanlarını genişleterek kısa zamanda makina mekanikten kalıp sektörüne kadar geniş bir yelpazeye seslenecek düzeye geldi. Firma, küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarından, büyük fabrikalara kadar uzanan müşteri potansiyeli ile CAD/CAM sektöründe oldukça büyük bir paya sahip bulunuyor.

Kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor...

PC alanında parametrik katı modellemeden yüzey modellemeye, bilgisayar destekli tasarım ve üretimden, sayısallaştırmaya kadar değişen birçok alanda çözümler sunan firma, her geçen gün artan kullanıcı sayısı ile daha da güçlenerek, teknoloji yolunda ilerlemeye devam ediyor. Firma yetkilileri, müşteri memnuniyetini ilke edinen 3D CAD/CAM Technology' nin, her türlü yeniliği sanayicilere ulaştırmaya devam edeceğini belirttiler.

GÖZLEM GAZETESİ

2005, Eylül, Eser SOYGÜDER